Yes, Jullie gaan trouwen! Wat nu?

Ondertrouw

Vroeger ging het toekomstige bruidspaar in ondertrouw. Dat bestaat niet meer. Vanaf 1 september 2015 is het niet meer nodig om bij de gemeente een afspraak te maken om in ondertrouw te gaan. Je kan met een gezamenlijke melding via internet aan de gemeente laten weten waar je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan.

Aangifte voorgenomen huwelijk

Bij de aangifte controleert de gemeente of jullie beiden aan de voorwaarden voldoen om te kunnen trouwen. Ook vraagt de gemeente jullie om jullie gegevens en die van beide ouders te controleren. Er wordt gekeken of jullie wel oud genoeg zijn om te mogen trouwen, of jullie geen familie van elkaar zijn en of een van jullie niet al getrouwd is. In de periode tussen de aangifte van het voorgenomen huwelijk en het huwelijk mogen andere ook bezwaar maken tegen jullie huwelijk. Als alles goed is, geeft de gemeente akkoord op jullie aangifte. Het controleren van de gegevens is nodig om een correcte trouwakte te maken. Deze akte tekenen jullie tijdens de ceremonie. 

Wanneer aangifte doen?

Je kan op z'n vroegst 1 jaar voor jullie huwelijk aangifte doen. Ik raad je aan om niet te lang te wachten en uiterlijk 6 weken voor jullie huwelijk de aangifte te doen. Jullie geplande trouwdatum kan in gevaar komen als de aangifte niet op tijd heeft plaatsgevonden

Trouwlocatie

Als jullie al een locatie hebben gekozen, leg deze dan vast in de gemeente waar deze locatie zich bevind.