BABS: Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

De mogelijkheid om iemand als buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand te laten benoemen is er nog niet heel lang. Pas sinds 1995 is een BABS namelijk wettelijk bevoegd (beëdigd) om een huwelijk te mogen sluiten. Voor die tijd kon je alleen gebruik maken van 'gewone' ambtenaren van de burgerlijke stand. Hierdoor zijn veel mensen nog niet met BABSen en hun voordelen bekend.

Omdat ‘gewone’ ambtenaren veel huwelijken sluiten naast hun werk van de afdeling burgerzaken, hebben zij vaak weinig tijd om de trouwceremonie een leuke en persoonlijke tint te geven. Hier komt gelijk het grootste voordeel van de BABS om de hoek kijken. Een BABS is gespecialiseerd in het persoonlijke aspect van de huwelijksvoltrekking. Ze besteden meer tijd aan het leren kennen van het bruidspaar en spelen zo goed in op de hun wensen. Hierdoor kunnen ze toespraken zeer persoonlijk schrijven en voordragen.

Alvorens BABSen wettige huwelijken mogen voltrekken dienen ze te worden benoemd door de gemeente waar zij werkzaam zijn en te worden beëdigd door de rechtbank. Meestal werken BABSen in hun eigen gemeente, de zogenaamde “gemeentebabs”. Echter bestaat er sinds enkele jaren ook de zelfstandige BABS, ook wel “zelfstandige trouwambtenaar” genoemd. De zelfstandig trouwambtenaar is alleen bij één gemeente BABS, maar kan wel voor een dag bij een andere gemeente benoemd worden om bruidsparen te trouwen. Het voordeel is dus dat de zelfstandige trouwambtenaar overal in Nederland mag trouwen.


TERUG NAAR DE AANPAK